Hoşgeldiniz ziyaretçi! [Kayıt Ol | Giriş yap

Tekstilcilerden iplik ithalatında ek verginin kaldırılması çağrısı

Haberler 11 Kasım 2021

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki 18 birlik ve dernek, hammadde fiyatlarındaki olağanüstü artışa işaret ederek pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulanması; iplik ithalatında ise ek verginin kaldırılması çağrısı yaptı.

Söz konusu birlik ve dernekler adına konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe’nin açıklamaları şöyle: “Uluslararası pazarlarda emtia fiyatları son bir yılda dolar üzerinden ortalama yüzde 20 arttı. Türkiye’de bu oran yüzde 35–40 düzeyinde. Pamuk ve pamuk ipliğinde çok daha yüksek bir fiyat artışıyla karşı karşıyayız.

Son bir yılda pamuğun fiyatı dünyada yüzde 57, Türkiye’de yüzde 86 artış gösterdi. Pamuk ipliğini yurt içinden uluslararası piyasalara göre 0,80-1 dolar daha pahalıya alıyoruz. Fiyat artışı bir yana tedarikte de sıkıntı çekiyoruz. Önceleri 2-3 haftada gelen ham madde şimdi 4-5 haftada elimize ulaşıyor. Hammadde temininde yaşadığımız sorunlar nedeniyle termin sürelerimiz uzuyor ve zaman zaman siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz.”

Çin ve Asya ülkelerinden bu yıl Türkiye’ye önemli bir sipariş kayması olduğunu hatırlatan Gültepe, hammaddeye erişimdeki sorunlar nedeniyle bu avantajı istedikleri gibi kullanamadıklarını söyledi.

Türkiye’nin pamuk ve pamuk ipliği ihracatında büyük artış olduğunu ancak bu nedenle hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün iç pazarda bu hammaddeleri bulmakta büyük sıkıntı çektiğini belirten Gültepe, pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulanması, iplik ithalatında ek verginin kaldırılması çağrısı yaptı.

Gültepe şöyle devam etti: “Ocak–ekim döneminde pamuk ipliği ihracatında 2020’ye göre yüzde 68,4, 2019’a göre yüzde 30,4 artış var. İhracata elbette karşı değiliz. Ancak bizim hedefimiz katma değerli ihracat olmalı. 10 aylık ortalamalara baktığımızda elyafın iki, ipliğin dört, kumaşın 6–7 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. Oysa biz o ürünleri işleyip hazır giyim ve konfeksiyona dönüştürebilirsek 16–17 dolara satabilir, katma değerli ihracatımızı artırarak çok daha fazla döviz kazandırabiliriz.”

Kaynak: https://www.diken.com.tr/hazir-giyimde-iplik-krizi-sektor-temsilcileri-ihracata-sinirlama-istiyor/

 

 

Etiket yok

  

sponsorlu bağlantılar

  • ÇSD genel kurulu yapıldı

    Tarafından AÇIK 16 Ekim 2023 - 0 Yorumlar

    Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) 14. Olağan Genel Kurulu dernek merkezinde gerçekleştirildi. Ender Doğan başkanlığındaki yeni yönetim kurulunda Serdar Bekmezci, Ceyda Özdugancı, Tuğçe İyikülah Arık, Suat Öztürk, Erhan Eligül, Ahmet B. Kıymaz, Niyazi Şahin, Perran Yeşil, Barış Atmaca, Kadir Söylemez, Asım Sağlam, Uğurcan Özerol, Mesut Kopuz, Murat Yayla, Haydar Varol, Şevki Gökler, Berk Limboz, Bektaş Bekmezci, […]

    Socks Importers

    • Duyal Corap Ltd. Sti. 14 Eylül 2020
      Duyal Socks For more than 40 years.We have stock for...
    • Gertex USA Inc. 20 Şubat 2020
      For more than 60 years, Gertex has partnered with mass-market,...
    • Gina Hosiery Ltd. 20 Şubat 2020
      Gina Group is an industry-leading wholesale fashion apparel and accessories...
    • Shalom International Corporation 20 Şubat 2020
      Shalom International has been an importer and distributor of fashion...
    • E & E Hosiery, Inc. 20 Şubat 2020
      Established in 1994, by Elie Levy, E&E has completed a...

    Kategoriler